Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

                                                                                                                      

 

 

                                                                                                                                                                                                                OBS. Detta webhotell stängs snart ner, men jag håller på med en

                                                  ny sida på adressen  http://www.malabyar.imala.se/

Hemnäs Historia

                             HEMNÄS HISTORIA

 

Hemnäs anlades av Johan August Vänstedt (f 1851) i början av 1880-talet. Johan som kom att kallas "Hemnäs-Johannes" var född i Malå-Vännäs, son till Erik Jonsson Vänstedt. Johannes gifte sig 1875 med Gertrud Burman från Sorsele, men hon dog redan 1881. De hade då fyra barn men det yngsta dog 1881. Med tre små barn fanns det förstås ingen möjlighet att klara sig ensam och han fann snart en ny hustru i Maria Norman (f 1856) från Heden i Norsjö. Hennes syster var gift med Johannes bror Per Erik i Malå-Vännäs.

Familjen hade bott några år i Malå-Vännäs men slog sig sedan ned på östra sidan av Fnöskträsket för att skapa sig en framtid på ett eget hemman. Johannes var en duktig nybyggare, som lade ned ett idogt arbete på att odla upp sitt hemman. I det andra äktenskapet föddes åtta barn. Med de tre från första äktenskapet blev det således elva. Den yngste levde dock bara ett par år. Gården i Hemnäs delades mellan sönerna Oskar (f 1887) och Elof (f 1894). Oskar blev kvar på hemstället medan Elof byggde nytt hus strax norr om detta. Oskar var gift med Frida Hedman (f 1895) från Malå-Vännäs. Oskar blev inte gammal och efter hans död sålde änkan 1935 stället till Engelbert Bergman (f 1895) från Lövbränna, som var gift med Elin Jonsson (f 1892), dotter till Jonas Jonsson i Granberg. När de flyttade tll Hemnäs hade de bott ett tag i Granberg och före det i Lövbränna. De byggde ett nytt hus 1946. Trots att Engelbert var svårt synskadad skötte han jordbruket och körde i skogen. Deras hemman övertogs av yngste sonen Lennart (f 1935), som drivit jordbruket till in på 1990-talet.

Elof gifte sig med Alvina Maria Charlotta Lindberg (f 1896), dotter till Jonas Lindberg från kronotorpet Fridhem. De fick många barn. Dottern Ruth bodde kvar på hemstället fram till 1964. Nu är alla byggnader där rivna utom en gammal stuga.

En tredje son till Hemnäs-Johannes, Erik, gifte sig med Teolinda (Linda) Asplund (f 1896), dotter till Erik Asplund i Krongård. De bodde på övervåningen hos Johannes. Men Erik dog redan 1921. De hade då två små barn. Dottern Elvira (f 1917) fick bo mycket hos morföräldrarna i Krongård men också i olika fosterhem periodvis.

De övriga av Hemnäs-Johannes barn flyttade och bosatte sig på olika håll.

Vägen till Hemnäs bröts före 1935. Telefon fick man ca 1948 och el 1952.

Hemnäs tillhör de få ställen som haft ett aktivt jordbruk långt fram i tiden. Det har naturligtvis bidragit till att gården fortfarande i hög grad lever. Och att det blivit beror i första hand att det funnits ett intresse för jordbruk och djurhållning. Efter en brand för några år sedan då ladugården förstördes torde dock den aktiva jordbruksperioden vara över. Något akut hot för total avfolkning tycks det dock inte finnas.

 

" Denna Berättelse är hämtad ur Malå-Vännäs Intresseförenings Byabok, och från hemsidan jag gjort på  www.malavannas.zoomin.se " 

 

.

 

     

Webmaster:            

Ulf Bergström                bergstrom.fridhem@gmail.com